Як правильно харчуватися:  дбаємо про своє здоров’я

Як правильно харчуватися: дбаємо про своє здоров’я

 

Як правильно харчуватися, щоб не нашкодити своєму здоров’ю?

Харчування – це невід’ємний елемент нашого життя, а тому знати як правильно харчуватись, щоб бути здоровим – обов’язок кожного з нас.

Частота і кількість харчування

На питання частоти харчування відповідь проста – 5 прийомів їжі в день це найкращий варіант. Причому перерва між цими прийомами не має перевищувати 4 години.

Почнемо з сніданку. Сніданок має бути ситним, бо він є вашим основним зарядом енергії на весь день. Тому саме сніданком не можна нехтувати: обов’язково снідайте щоранку.  Другим прийомом їжі є обід, проте перед ним варто зробити ще один перекус – полуденок , оскільки від сніданку до обіду ви скоріш за все зголоднієте. Аналогічно перед вечерею, яка має бути легкою, варто зробити підвечірок. Полуденок і підвечірок – це легкі перекуси, на які достатньо з’їсти яблуко, печиво чи випити йогурт.

Вода

Якщо без їжі людина може приблизно прожити 3 тижні, то без води – 3 дні. Тому за водним балансом свого організму необхідно слідкувати. Вживайте 1,5-2 л звичайної води в день, і це окремо від вживання інших напоїв: кави, соків, чаю та іншого.

Також читайте: Як харчуватися при занятті спортом

Продукти

На рахунок підбору продуктів харчування конкретної відповіді дати не можна, оскільки це справа кожного індивідуальна. Проте є деякі рекомендації які підійдуть для кожного.

1.       Меню має бути різноманітне. Намагайтеся уникати постійне вживання однотипної їжі, тобто слідкуйте за тим, щоб ви отримували всі необхідні поживні речовини.

2.       Вживайте щодня свіжі овочі і фрукти. Вони є джерелом вітамінів, які засвоюються  краще, ніж вітаміни добуті штучним шляхом.

3.       Їжа – це також джерело енергії.  З енергетичної точки зору найпоживнішими для нас є складні вуглеводи, тож намагайтеся включати в раціон продукти які містять цю складову.

4.       Обмежте вживання жирної їжі. Жирна їжа негативно позначиться на вашій фігурі, а також призведе до проблем із серцем.

Також читайте: ХАРЧУВАННЯ В ПОХОДІ – поради від туристів

5.       Їжа має бути локальна і сезонна. Якщо продукт вирощений в радіусі 200 км, то для його перевезення не потрібне використання різноманітних консервантів та іншої хімії.  Якщо їжа сезонна, то вона напевно вирощена на відкритому грунті без використання стимуляторів росту та інших шкідливих хімічних речовин.